Ljeto Zima Proljeće Jesen

Zelena priča...

Zelena Priča je nastala kao slijed priče o razvoju kreativnosti, izražaju sebe i stečenog iskustva kroz razne biljke, materijale, elemente - življenje moje životne priče sa zaštitnim znakom zelenog čovjeka - Duha hrasta. I odgovor sam pronašla u susretima sa strankama i ostvarivanju zajedničkih želja i interesa, u radosnim trenucima kod ostvarenja kreacije uređenja i sudjelovanju u rastu kreacije.

U hortikulturi se uređenje krajobraza ostvaruje kroz oblik, boju, miris, opip, zvuk - a instrumenti su razne vrste biljaka koje prilagođavamo uvjetima koji im odgovaraju. Odabirom odgovarajuće sadnice za određeni prostor dobijemo vrlo brzo odgovor kroz komunikaciju kojom nam biljka odgovara - ona će uspjevati vrlo intezivno. Ako je ljetnica - cvijet će biti ljepši, intezivnije boje, veći, ako je grm ili stablo - bujniji, sa više listova, i bržeg rasta. To je govor bilja - a on onda privlači svojom ljepotom i snagom ljude i životinje, i otuda magija prirode koja se oduvjek spominje, i koju uživamo onoliko kolik o svijesno živimo. Uredimo vrt - to je krajobraz u koji smještamo kuću u kojoj stanujemo i u kojoj boravimo, a tu je mjesto gdje se naše tijelo osjeća sigurno,gdje tražimo odmor od užurbanosti svakodnevice,obnavljamo svoju vitalnost.I kao što zdravo tijelo čovjeka ima zdrav Duh, tako odgovarajuća okućnica doprinosi ljepoti krajobraza kuće, ulice, grada ...zemlje.

Kod planiranja sadnje i materijala koji koristim, važno mi je osjetiti prostor koji uređujem, osobe koje će ga koristiti, te odabrati i uskladiti prema širem krajobrazu u koji želim usaditi Zelenu priču. Svaki od nas ima svoju, a proljeće ili jesen su najpovoljnije za početak - dakle sada.